Presentació

La lectura d’un llibre es converteix sovint en un viatge en el que es barregen les paraules i les frases de l’autor amb l’imaginari del lector. El paisatge d’aquest viatge és la línia d’encontre entre una cosa i l’altra.

Entre aquestes geografies, mig imaginàries, mig reals, s’hi troba la vall d’Àssua, una petita i desconeguda vall pirinenca, que amb més o menys presència s’ha colat entre les lletres de diverses novel·les d’èxit. Jaume Cabré, a Les veus del Pamano; Maria Barbal, a Pedra de tarteraPaís Íntim o Mel i metzines; Josep Virós, ja fa més anys, a Verd madur… totes, cada una a la seva manera i dins el seu gènere, coincideixen en parlar d’un món rural en evolució, on els protagonistes se senten fermament lligats, i que influeix decisivament en les seves vides.

No sabem què és exactament el que ha fet que la vall d’Àssua i el Batlliu de Sort (just al costat) s’hagin convertit en escenaris de tots aquests llibres, potser en bona mesura ha estat fruit de la casualitat o potser és que guarden una aura suggestiva que atreu ments creadores. Sigui com sigui, el cert és que descoberts de nou a través de la lectura, els paisatges de la vall d’Àssua i el Batlliu mostren nous matisos que els fan encara més especials.

Fruit d’això, el projecte La vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la us proposa un seguit d’itineraris que us conduiran a través d’aquesta geografia real i de ficció. S’ha parat especial atenció en no trencar en cap moment aquest equilibri, ja que entenem que els paisatges literaris no són mai paisatges reals, per això sovint els itineraris i els indrets es presenten com un joc, en el qual és el mateix lector el que ha de descobrir una muntanya, un poble, una casa… D’aquesta manera, els itineraris han estat pensats per als amants de la lectura i del caminar, però també per a tots aquells que es volen deixar enamorar per un paisatge que ha sabut mantenir la seva essència de novel·la.

Crèdits

Promou
Ajuntament de Sort
www.sort.cat

Col·labora
Ajuntament de Rialp;
rialp.ddl.net
Institució de les Lletres Catalanes;
cultura.gencat.net/ILC

Departament d’Innovació Universitats i Empresa
www.gencat.cat/diue

Equip tècnic
mOntanyanes. Estratègies creatives per a la dinamització local. SLL i Eva Lluvich
www.montanyanes.net
Amb la col·laboració de Pepíta Cecília.
Ressenyes tècniques: Xavi Gros

Disseny i fotografia
Pere Bàscones
www.espainomada.com

Agraïments
A Maria Barbal i Jaume Cabré pel seu recolzament.

Avís legat (Copyrights i llicències)

Creative Commons License

Els texts de la web són propietat de l’Ajuntament de Sort i estan sota una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons.

Els text literaris estan sota Copyright dels seus respectius autors i editorials.

Fotografies sota Copyright © Pere Báscones Tots els drets són reservats.