Mel i metzines

De Maria Barbal

Argument

Mel i metzines recupera novament el paisatge i el temps de la pagesia a través de les memòries d’Agustí Ribera, nascut a Olp però resident a França on s’exilià per la Guerra Civil. Al llarg de la novel·la relata la seva infància, la sortida de la casa paterna per anar a estudiar i treballar primer a Rialp i després a França, on començarà a treballar netejant cassoles i acabarà essent un refinat cuiner.

Vinculació amb el Batlliu de Sort

Tal com indica l’autora a la novel·la apareixen noms corresponents a pobles del Pallars Sobirà encara existents, especialment Olp, poble d’on és originari el protagonista però també Rialp, Sort i Gerri de la Sal; tot i això, els personatges i la història narrada són ficció.

Resum

Agustí Ribera és cabaler d’una casa modesta del poble d’Olp. Aquest fet, en l’època en què transcorre la història (principis – mitjans del segle XX) condiciona completament la seva vida. Així com el germà gran, l’hereu, té clar el seu futur, l’Agustí ha de guanyar-se des de ben petit el pa. La narració, explicada en passat pel mateix protagonista, fa un repàs a tota la seva vida. La infància primer a Olp, i després entre Olp i Rialp, on els seus pares decideixen portar-lo a continuar estudis i treballar de mosso en una casa gran; la primera joventut, quan l’Agustí fa les primeres feines com a segador, talpaire…; l’amor; la relació laboral amb França, com tants pallaresos, per anar a fer la verema; l’arribada de la guerra, i la vida al front com a soldat republicà; i finalment, les dificultats per aconseguir sobreviure a França, primer en camps de concentració i després en feines modestes, fins que aconsegueix una bona feina i una vida tranquil·la, però plena de sacrificis i de nostàlgia cap al que ell sempre havia considerat una part imprescindible de la seua vida: el seu poble i la casa dels seus pares.