Josep Virós

Josep Virós va néixer a Llessui l’any 1905. Marxà del Pirineu per estudiar, i més tard exercir d’advocat. L’any 1929 es vinculà professionalment a la productora nord-americana Warner Bross, fet que el va portar a conèixer bé el món del cinema i a afeccionar-s’hi. L’any 1957 publica la novel·la Verd madur, molt lligada a la seva terra d’origen i que es tradueix al castellà com Siega verde. Per escriure la novel·la, l’autor utilitzà lèxic pallarès; fet que va suscitar que diversos mots fossin recollits al Diccionari català-valencià-balear.

Al 1960 fundà amb el joier Amadeu Bagués la productora Pirene Films SA amb la voluntat de promoure el cinema català. El mateix any porta al cinema Siega verde, tot un esdeveniment al Pallars Sobirà, que aporta bona part dels escenaris. Després d’anys de gestions amb la Dirección General de Cinematografía, aconsegueix estrenar el 1968 la versió original en català. Contribuí a més al finançament de les primeres pel·lícules d’Antoni Ribas, conegut especialment pel seu cinema reivindicatiu a favor dels perdedors a la Guerra Civil.
Al 1976 escriu una nova novel·la, Una altra mena de fosca.
Mor a Barcelona el 1987.

OBRA RELACIONADA AMB ELS ITINERARIS

Verd Madur. (novel·la)

OBRES

Verd Madur

De Josep Viròs. L’argument: Josep Virós reflecteix en aquesta novel·la el final d’una època que va definir durant segles les relacions socials, familiars i econòmiques dels pobles pirinencs. Passió amorosa entre la filla d’una casa mitjana, vinguda a menys, i l’hereu de la casa bona del poblede Virós…

Més informació »