Itineraris Literaris

Itinerari 1

Pels camins de Les veus del Pamano (1)

Aquesta és una caminada curta, d’un parell d’hores, tranquil·la i amb poc desnivell que volta el riu de Pamano, creuant-lo dos vegades. Passareu primer per un bosc misteriós, a poc a poc guanyareu alçada per tenir vistes esplèndides de la Vall i, si pareu atenció, sentireu de prop les veus del Pamano… 

Itinerari 2

Pels camins de Les veus del Pamano (2)

Aquesta és una caminada molt completa, que ressegueix bona part dels pobles de la vall d’Àssua i el Batlliu. Per fer-la tranquil·lament necessitareu dues jornades, passant la nit en un dels pobles de la ruta. Això us donarà la possibilitat de conèixer bé els pobles, de parar-vos a parlar amb qui trobeu, i com diu Maria Barbal de quedar-vos amb ganes de tornar: «Presidida per la solemne i acollidora presència del Montsent, […] la vall d’Àssua és un recorregut ple de recers i de sorpreses, la llar entranyable que trobareu a faltar quan en sereu lluny».

Itinerari 3

Pels camins de Verd Madur

L’itinerari de Verd madur comença al poble de Llessui, que Josep Virós descriu al seu llibre de forma força precisa. Com que el poble és prou gran, us aconsellem que el visiteu un dia abans de fer la ruta, o en arribar d’aquesta. Per estalviar-nos una bona estona de caminar, us proposem que avanceu amb el cotxe fins a les bordes de Llessui, passant pel bago, on es concentra bona part dels millors prats de dall del terme –us aconsellem que us atureu a mirar l’imponent Montsent just després del primer revolt. Les bordes de Llessui separen la part més humanitzada de l’excursió de l’alta muntanya, coberta de pastures, animals i construccions ramaderes; fins i tot les restes dels antics orris on es munyien les ovelles a l’estiu.

Descarregar PDF

Descarregar PDF

Descarregar PDF

Itinerari 4

Pels camins de Pedra de Tartera

Un itinerari per conèixer els indrets més significatius de Pedra de tartera i per gaudir, en un mateix dia, de llocs recollits i d’una de les vistes més esplèndides de la vall d’Àssua, el Montsent i el Pallars Sobirà.

Itinerari 5

Pels camins de Mel i metzines

Un camí tranquil i assolellat, que conserva encara magnífics trams engravats i murs de pedra seca perfectament alineats amb les pedres col·locades en crestellera. El recorregut segueix la vida al Pallars del protagonista de Mel i metzines, els millors records d’infància al Batlliu, la vida a Rialp, a Sort… Haureu de llegir el llibre per seguir el seu camí, fins i tot més enllà de la frontera.

Descarregar PDF

Descarregar PDF